Voor de nieuwsbrief van de Hiswa heb ik het afgelopen jaar recepten geïllustreerd. Recepten die wij aan boord van onze boot met regelmaat klaarmaken. Ik zou je ze niet willen onthouden; zo lekker zijn. Dus bij deze, ook als je niet zeilt of vaart de moeite waard om klaar te maken.
HEERLIJK SMULLEN
Lekkere recepten voor tijdens het zeilen, of tijdens andere activiteiten!
“a Sailor’s dessert” Fruit soep met cava!
Fruit bewaar je aan boord het beste in een netje in je kombuis. Koop je fruit het liefst niet al te rijp en ongekoeld.
Want als je fruit in de supermarkt in de koeling heeft gelegen, gaat het rijpings en rottingsproces buiten de koeling erg hard.
In de tekening heb ik ook bananen in het netje gestopt. Dit staat leuk in het plaatje maar is niet verstandig.
Bananen bewaar je beter ver uit de buurt van de citrusvruchten.
Fruit is ook het ideale ingrediënt voor een heerlijk verfrissend dessert op een mooie warme zomerdag.
Ingrediënten
IJskoude cava, champagne, mousserende witte wijn of prosecco
1 Ananas, in kleine stukjes gesneden, zorg dat je het sap opvangt
1 Blik lychees, door de helft gesneden, het sap reserveren
Fruit naar wens, wat er aan boord in je fruitnetje zit: sinaasappel, druiven, appel, aardbeien
Sap van een halve citroen
80 gr. suiker
Bereiding
Maak al het fruit schoon, schil het eventueel en snijd het in stukjes en/of plakjes. Vul een grote kom met fruit en roer er de suiker door. Dek de kom af met plastic en plaats hem 30 minuutjes in de koelkast.
Giet vlak voor het serveren de citroensap achtergehouden fruitsap mét de ijskoude cava over het fruit. Je kunt de mengverhoudingen naar smaak aanpassen.
Strooi de muntblaadjes erover.
De (kleine) kinderen krijgen hun eigen “Fruit soep” met 7-up of sprite.
En wanneer je de “light” versie wenst, vervang dan de cava met de helft spa rood.
Koud buiten? Deze grog warmt je op!
Als het buiten koud is, is dit drankje de perfecte manier om weer op te warmen. Je krijgt er energie van bovendien.
De oorsprong van de grog gaat terug naar de 17e eeuw. Op lange zeereizen werd om algenvorming in de vaten tegen te gaan bier of wijn toegevoegd aan het drinkwater.
Na de Engelse overwinning op Jamaica in 1655 werd het gebruik van bier en wijn verdrongen door rum met wat suiker.
Toen men ontdekte dat scheurbuik werd veroorzaakt door een vitaminetekort, werd ook citroensap toegevoegd. Het resultaat; “Grog!”. Wij gebruiken aan boord echter liever whisky dan rum.
Je hebt alleen maar kokend water, whisky, citrusvruchten en kruiden nodig!
Dit keer had ik niet veel aan boord maar net genoeg voor een heerlijk drankje: whisky (op de een of andere manier altijd voorradig), een citroen, een sinaasappel en suiker.
Je kunt helemaal “los” gaan op dit drankje door bijvoorbeeld kaneelstokjes, gember, kruidnagel of honing toe te voegen. Dat zorgt voor een heerlijke melange!
Liever geen alcohol, omdat je nog aan het zeilen bent!
Neem een glas thee met 2 theelepels honing erin opgelost, voeg daar vervolgens citroenschil, citroensap en sinaasappelschil aan toe. Laat het even trekken en geniet!
Ingrediënten:
2/3 deel kokend water
citroenschil
sinaasappelschil
citroensap
2 theelepels suiker of honing
1/3 deel whisky
en mocht je het hebben:
kaneelstokjes
gember
kruidnagel
Bereiden
Neem een grote stevige mok. Verwarm deze door hem te spoelen met kokend water.
Giet 2/3 deel kokend water in de mok. Voeg de suiker en wat citroen- en sinaasappelschil toe. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan de whisky toe, roer nog even, en klaar!
Fast & Hot gives power to the sailor
Pasta met chorizo en pimentón
De Volvo Ocean Race! Voor ons gezin een fantastisch evenement waar we met z’n allen graag online naar kijken maar ook “live” wel een keer ergens op de kade staan. Zo waren we enkele jaren geleden in Alicante bij het vertrek van deze fantastische race om de wereld. Daar hebben we natuurlijk niet alleen genoten van het zeilen maar ook van de Spaanse keuken. Sindsdien staat er aan boord een potje met Pimentón de la vera “El Ángel” (what’s in a name!).
Pimentón wordt gemaakt van gedroogde rode paprikapepers. De paprikapepers worden twee weken gerookt boven een vuur van eikenhout in een “secadero” (stenen huisje).
Na het roken worden de zaadlijsten en het steeltje verwijderd waarna de paprika langzaam wordt vermalen tot poeder.
Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar (zoet, licht pittig, pittig of pikant).
Dankzij de sterke smaak van de Pimentón heb je vaak maar een theelepel nodig op een gerecht voor vier/vijf personen.
En vervang het niet klakkeloos door paprikapoeder want dan zal je gerecht toch net dat rokerige tintje missen!
In Nederland is Pimentón onder andere te koop bij Dille & Kamille.
Ingrediënten:
250 gram chorizo (bij voorkeur de Spaanse)
2 uien, fijn gesneden
1 theelepel Pimentón (zoet heeft onze voorkeur)
4 tenen knoflook, heel fijn gesneden
2 rode pepers, heel fijn gesneden (hou je van pittig? dan met zaadjes)
4 takjes rozemarijn (kan natuurlijk ook uit een potje, heb standaard ook geen plant aan boord staan)
4 eetlepel citroensap
olijfolie
1/2 glas witte wijn (andere helft is voor jou!)
Pakje kookroom
Zeezout
400-500 gram pasta naar keuze (liefst met ribbeltjes)
- Bereiden
Pel en snipper de uien en het knoflook. Ontpit en snipper de rode peper (tenzij je van pittig houdt, dan de zaadjes mee verwerken). Strip de naaldjes van de helft van de rozemarijn.
Snijdt de chorizo in plakjes. - Kook de pasta in ruim water mét een snuf zeezout gaar.
- Verhit de olijfolie in een flinke koekenpan. Bak hierin de uien glazig en voeg daarna de Pimentón, knoflook en rozemarijn toe. Laat dit twee minuutjes lekker bakken en voeg dan de chorizo toe.
Bak dit in zijn geheel al omscheppend nog een aantal minuten. Voeg vervolgens de witte wijn, citroensap en beetje bij beetje zo’n 6 eetlepels kookroom toe. Kook de saus 1 minuut.
Giet de pasta af en roer deze door de saus. Warm het geheel nog 1 minuut op. - Schep de pasta met saus in een kom en versier het met een takje rozemarijn.
Fast & Hot smullen dus!
Kleine zeilers houden wel van een zeilers “krab(vis-)burger”
Het gebruikelijke beeld in de jachthaven. Zodra je zeilschip vast ligt aan de steiger en je pubers hebben geconstateerd dat er WIFI is, gaan de kleine kinderen er vaak op uit om krabben te vangen. Een hele emmer vol! Zodat we na afloop allemaal mogen komen kijken naar de krabbenrace!
De welbekende vraag is altijd; “Eten we krab vanavond?” “Neeeeee” is vaak het antwoord. Totdat je deze heerlijke “krab(vis-)burgers” hebt geproefd. De uitdagende basis voor weer een heerlijk recept.
Ingrediënten
100 gram rauwe garnalen
200 gram kabeljauwfilet, of zalm of forel
1 blik (200 gram) wit en bruin krabvlees
1 rode ui, fijn gesneden
2 tenen knoflook, heel fijn gesneden
1 rode peper, heel fijn gesneden (hou je van pittig? dan met zaadjes)
1 eetlepel citroensap
olijfolie
2 kropsla Little Gem
2 tomaten in plakjes gesneden
1 avocado in plakjes gesneden
1 handje vol Amsterdamse uien in plakjes
4 “hamburger” broodjes
Bereiden
- Pel en snipper de rode ui en knoflook. Ontpit en snipper de rode peper (tenzij je van pittig houdt, dan de zaadjes mee verwerken).
- Snij de garnalen en de filet fijn. Doe alles bij elkaar in een kom. Open het blik krab en voeg het krabvlees toe aan het mengsel. Snijd de citroen doormidden en knijp 1 keer boven het mengsel (ongeveer 1 eetlepel). Hussel alles lekker met je handen door elkaar (aan boord heb je meestal geen blender).
- Verdeel het mengsel in vier (tot zes) gelijke delen en gebruik je handen om ze te vormen tot burgers. Leg ze op een bord in de koelkast gedurende 30 – 45 minuten.
- Verwarm je pan of de BBQ en bak ze 3 – 4 minuten per zijde.
- Halveer de broodjes en leg ze met de binnenzijde 10 – 20 seconden op het BBQ rooster of in de toaster.
- Ga nu je broodjes vullen. Leg op de onderste helft een paar blaadjes sla en voeg daar wat Amsterdamse ui aan toe. Leg hierop de krabburger.
- Voeg vervolgens de plakjes tomaat en avocado toe. Leg de bovenste helft er bovenop en serveer deze heerlijk (door de kinderen gevangen) krab(vis-)burger!
Zeilers eenpansgerecht: Kip Kaneel
Een recept welke wij net na onze studententijd voorgeschoteld kregen aan boord van een van de zeiljachten van de Marine (wij zijn lid van de Marine Jachtclub). Het stond niet op papier, maar was zo ontzettend lekker dat mijn man en ik de ingrediënten altijd hebben onthouden. Het is voor ons de absolute favoriet aan boord. Er zitten veel groenten in en het heeft een heerlijk zoet tintje door de combinatie van kaneel en perzik. Alle ingrediënten in 1 pan, geen stress, geen bende!
Ingrediënten:
3 kipfilets in stukjes (of wanneer je liever vegetarisch eet; ‘kipstuckjes’ van de Vegetarische Slager)
3 dikke preien (600 gr), gesneden en schoongemaakt
1 (groot) blik perziken in schijfjes gesneden (vang de siroop op)
250 ml water
1 handvol ongezouten cashewnoten (50 gr)
3 tenen knoflook, heel fijn gesneden
1 rode peper, heel fijn gesneden (hou je van pittig? dan met zaadjes)
2 el kaneel
Zout en peper
Bereiden
- Snijd de kip in stukjes en “kruid” deze met de kaneel, totdat de kip helemaal bedekt is.
- Verhit een hapjespan met een beetje olijfolie of boter en bak hierin de kipfilet.
- Voeg de prei, knoflook en rode peper toe.
- Voeg daarna 300 gram droge rijst toe en bak het geheel enkele minuten aan.
- Zorg dat de rijst niet aan de bodem plakt door veelvuldig om te scheppen.
- Voeg daarna 250 ml water toe totdat het gehele gerecht onder water staat.
- Doe de deksel op de pan en kook tot de rijst gaar is.
- Ondertussen de perziken laten uitlekken en siroop opvangen.
- Snijd de perziken in schijfjes.
- Schep het gerecht regelmatig en voeg beetje bij beetje de siroop van de perziken toe.
- Voeg aan het eind de perziken en de cashewnoten toe en warm het geheel goed door.
- Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Eet smakelijk!
Saté Sandwich: hot and tasty!
Absolute favoriet zowel bij ons als bij de kinderen aan boord is de Saté Sandwich.
Deze maak ik het liefst met Naanbrood. Te koop in de winkel maar natuurlijk óók zelf te maken.
Het ligt er een beetje aan welke ingrediënten je aan boord hebt maar je kunt Naanbrood makkelijk en op twee manieren maken.
Variant 1 vraagt iets meer geduld, je dient het deeg best lang te laten rusten.
Naanbrood variant 1
Ingrediënten
60 gr boter
250 gr bloem
250 ml handwarm water
3,5 gr gist (een half zakje)
Flinke hand koriander
Zeezout
beetje suiker
beetje olijfolie
Bereiding
Meng in een kom het handwarme water en gist (voeg als je het hebt een schepje suiker toe).
Laat dit zo’n 5 tot 10 minuten staan of totdat het mengsel begint te schuimen.
Voeg bloem, yoghurt, fijngesneden koriander en een snuf zout toe aan het gistmengsel.
Kneed het vervolgens in 5 minuten tot een soepel elastisch deeg op je met bloem bestoven aanrechtje.
Leg de deegbal in de kom onder een theedoek en laat hem rusten tot deze twee keer zo groot is.
Dit kan wel even duren, ligt een beetje aan de temperatuur in je boot.
Kneed de bal nog even door en verdeel deze is 6 porties. Rol ieder balletje uit tot een dun naanbrood.
Verwarm een droge koekenpan op hoog vuur en leg er een naanbrood in.
Besmeer de bovenkant met wat olijfolie. Bak ongeveer twee minuten en draai dan om. Bak deze kant ook nog twee minuten.
Naanbrood variant 2
200 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr yoghurt (ik heb volle gebruikt)
Peper
Olijfolie
Grote teen knoflook
Bereiding
We maken eerst even de knoflookolie! Meng de olie met de stukjes knoflook en een snuf peper en zout. Zet even weg.
Meng in een kom het zelfrijzende bakmeel met de yoghurt en een flinke snuf zout.
Kneed tot een elastische, zachte bal en verdeel deze bal in zes kleinere balletjes.
Bestrooi een plekje van je aanrechtje met een klein beetje zelfrijzend bakmeel.
Druk er een balletje op en rol uit tot een dun naanbrood.
Verwarm een droge koekenpan op hoog vuur en leg er een naanbrood in.
Besmeer de bovenkant met wat knoflookolie. Bak ongeveer twee minuten en draai dan om. Bak deze kant ook nog twee minuten.
Topping
Pot pindakaas
Gedroogde uitjes (of een vers gebakken ui)
Verse koriander
Blaadjes sla
Sambal
Komijn
Bereiding
Zodra je Naanbroodjes klaar zijn volgt het lekkerste deel:
Snij het broodje door en besmeer de binnenzijde ruim met pindakaas.
Strooi hierop gedroogde uitjes (of een vers gebakken uitje) blaadjes sla, koriander en mocht je het op je boot in je kruidenrekje hebben: komijn!
Vervolgens schep je hier naar smaak een flinke lepel sambal op.
En dan is het lekker samen genieten op het achterdek!